Jeanette Gardner: Bokrecension – Kan jag så kan

Bokrecension: Kan jag så kan du av Jeanette Gardner

Konsulten och entreprenören Freddie Larsson, tidigare IT- och gruppchef på bland annat Finnveden AB bad att jag skulle recensera hans nya ledarskapsbok ”Kan jag så kan du” – om det självspeglande ledarskapet.

I ett svagt ögonblick tackade jag ja till detta. Men efter någon vecka börja de jag tänka: om jag inte håller med i resonemanget, om jag inte gillar boken, vad skriver jag då? Men jag hade ju lovat, så jag läste den.

För det första. Jag sträckläste den och boken får pluspoäng.

För det andra: Jag har läst många ledarskapsböcker och som konsult sett hur många trendiga filosofier jämnas med marken eftersom man i realiteten egentligen inte kan leda människor och företag genom teori om utgår från en statisk ledarskapsmodell. Men boken handlar faktiskt om precis just den frågeställningen. Och den är underhållande med många aha-upplevelser och hmm… precis så kan det vara.

För det tredje: Vilken tur, resonemanget håller för mig.

Freddie visar genom personliga, underhållande och träffsäkra reflektioner och berättelser ur sitt eget chefskap – och som medarbetare – om ett sätt att leda som utgår från dig själv, att du faktiskt kan utvärdera varje situation och handla utifrån dina egna känslor, genom de erfarenheter du samlar på dig, funderingar kring vad andra gjort, vad som fungerat eller inte fungerat. Det är då du utvecklas som ledare och som individ.

Freddie beskriver ett självspeglande ledarskap och den röda tråden genom boken är att vi som ledare är människor som i grunden är olika och unika som måste få kunna handla och agera efter vår egen intuition och vårt sätt att vara. Situationerna som Freddie beskriver i boken är så vanliga att jag nästan nynnar med när jag läser. Jag känner igen chefens vardag. Men angreppssättet för ditt agerande som ledare i det självspeglande ledarskapet är annorlunda och utan pekpinnar. Boken beskriver definitivt ett nytt exempel på ledarbeteende, som jag tror att många unga ledare kan ha nytta av i sitt första chefsjobb. Det finns många godbitar att ta till sig i boken.

Chefens uppgifter är densamma som de alltid varit. Att ge feedback, bekräfta medarbetare, motivation, engagemang för att få alla med sig, ta beslut och kunna prioritera, alla vanliga chefsdilemman som boken går igenom, och dessa dilemman kommer alltid att finnas. Men kruxet är att våga förändra beteende och sin ledarstil, att våga bryta normen och leda med stöd av ”de fyra själven”, i boken förklarade som självinsikt, självkänsla, självacceptans och självdisciplin. För detta krävs det mod.

Jag tror att Sverige i framtiden behöver modiga chefer som vågar lite. Tack Freddie för att jag fick läsa boken och fundera ytterligare ett snäpp kring framtidens ledarskap.

Länk till recensionen