Hitta en Mentor – Lättare sagt än gjort

Så hittar du din mentor

Att hitta en mentor är inte alltid så enkelt. Tvärtom kan det vara svårare än man tror. Som mentor till mängder med adepter under åren har vi samlat på oss en del erfarenheter om hur man kan hitta en mentor.

Vilket/Vilka tillvägagångssätt du väljer beror naturligtvis på vad du känner dig bekväm med. Så läs och fundera vad som passar dig bäst.

Har du frågor är det bara att höra av dig genom att besvara detta inlägg. Det går bra att vara anonym, och din e-post syns inte för andra.

Kom ihåg att åldern inte per automatik innebär en bättre mentor, det är erfarenheten och kunskapen som avgör mentorns bidrag. Det är mentorns “ryggsäck” du vill åt…

Steg för att hitta en mentor
Så hittar du en Mentor

Hitta en mentor bland de du känner

Börja med att titta runt bland människorna i din närhet, både privat och i ditt yrkesliv.

Finns det någon som du ser upp till? Någon du skulle vilja efterlikna kanske? Någon som har den kunskap och erfarenhet du önskar eller behöver? Det kan vara en väns pappa eller mamma eller det kan var en chef eller kollega.

Hitta en mentor ibland personer med snarlik bakgrund men med längre karriär

Sök bland personer som jobbar med samma yrke som du men som har kommit lite längre än dig i sin karriär. Sök bland konkurrerande företag och organisationer. Eller andra liknande organisationer som du jobbar för.

Hitta en Mentor med en annan bakgrund men som är en god förebild

Leta efter någon som inte kommer från samma skolning eller bransch som du. Någon som kan berika dig med kunskap och erfarenheter från andra synvinklar och perspektiv. Någon som inte har din ämneskunskap men som du respekterar och inspireras av.

Kanske du har hört något intressant talare eller utbildare som skulle passa som mentor.

Hitta en mentor genom ideella organisationer

Det finns ett antal organisationer (ALMI/Nyföretagarcenter/Mentor.se) som erbjuder mentorsstöd utan kostnad. Dock har dessa organisationer oftast kriterier för vem som kan be om ett mentorstöd. Exempelvis så har ALMI ett mentorprogram för nya företagare. Mentor.se erbjuder mentorskap för yngre människor.

Hitta en mentor genom kommersiella mentor-organisationer

Kan man inte hitta en mentor som är kostnadsfri finns det mängder med företag som erbjuder mentorskap ur ett kommersiellt perspektiv. Man kan likna det med Styrelseproffs. Personer som har lång erfarenhet av att agera expertstöd och bollplank inom vissa områden.

Vårt företag är ett exempel på ett kommersiellt mentorföretag. Vi lever bl.a. på att erbjuda mentorprogram till både yngre och äldre människor.

Den här typen av mentorskap är oftast mycket professionellt. En adept kan både kräva och förvänta sig mer av en kommersiell mentor. Ofta står adeptens organisation för kostnaden, som ett alternativ/komplement till traditionella ledarskapsutbildningar, väldigt ofta med bättre resultat dessutom.

Hitta en mentor på de mest osannolika platserna

Våga ställa frågan. Du kan hitta en mentor på de mest otroliga platserna. Bara du vågar fråga.

Det kan vara på en fest, i affären, i kön till krogen eller när du går en kurs. Stirra dig inte blind på personens titel eller ålder, det är innehållet i personens ”ryggsäck” som är det intressanta.

Därför gäller det att vara uppmärksam och nyfiken när du letar mentor. Fråga den unga killen mitt emot dig på tågen vad han håller på med. Eller den gråhåriga damen bredvid dig på bion. Man vet aldrig när man träffar de mest intressanta människorna.

Hitta en Mentor via sociala medier

De sociala medierna är i dag en självklar källa till att hitta en mentor. I lugn och ro kan du surfa runt på personers publika och i vissa fall privata profiler. Det är nästan som att fönstershoppa.

Twitter, Linkedin och Facebook är bara några exempel på medier du kan använda dig av. På dessa siter kan man ofta få tillgång till kontaktuppgifter eller skicka interna meddelande för att komma i kontakt med personen i fråga också.