Ledarskap är ett hantverk – ta fram hantverkaren i dig

Ledarskap är ett hantverk – ta fram hantverkaren i dig

Jag har två bröder. Båda är snickare. Man inbillar sig gärna att det är stora skillnader på att jobba som chef och snickare. När vi sätter oss ner tillsammans, slutar det ofta med att vi talar om verktyg. Vi delar nämligen åsikten att det är viktigt att använda sig av rätt verktyg och att man ska vårda sina verktyg med omsorg. De använder hammare, skruvmejslar och tumstockar. Ingen av dem skulle komma på tanken att skruva i en skruv med en bordskniv. De skulle inte heller använda sig av en borrmaskin för att slå i en spik.

Ledarskap är ett hantverk
Ledarskap är ett hantverk

Jag har samma filosofi när det gäller medarbetare. De är på sätt och vis mina verktyg. Och de är de bästa verktygen för att kunna vara en ledare. Vilken kompetens jag än har, vilka teorier, metoder och modeller jag än arbetar efter, blir de snabbt värdelösa om jag inte kan applicera dem med hjälp av
medarbetare som är kapabla att realisera mina tankar och idéer. Medarbetarna är i praktiken allt. Utan dem har man inget att leda, inget att arbeta med.

Ser man sina medarbetare som verktyg, ligger det nära till hands att se sin ledarroll som ett hantverk. Det är det, till viss del. Som alla hantverk handlar resultatet om tre faktorer. Den första är vilka verktyg man har att tillgå. Som chef har man visst inflytande här. Är man en informell ledare kan man ha ett mer begränsat val. Men även om det går att byta ut ett verktyg, ska man inte byta för snabbt. Det kan ju hända att man inte har haft förstånd att använda verktyget till rätt uppgift. Det är nästan alltid dyrare att skaffa ett nytt verktyg än att polera och slipa de man redan har.

Den andra faktorn handlar om vilket skick verktygen är i. Ett sätt att förstöra en medarbetare kan
vara att använda honom eller henne till fel uppgifter. Jag menar inte att det är årige Torsten med sex års universitetsstudier och specialistkompetens sortera skruvar. Under en förmiddag kanske det är nödvändigt och att alla drar sitt strå till stacken.
Om Torsten är missnöjd med det, så beror det troligen på att han inte får utlopp för sin specialistkompetens och engagemang resten av arbetsveckan. De flesta kan acceptera att göra ett och annat meningslöst arbete, om bara deras normala arbetsuppgifter är vettiga. Även om det kan låta märkligt att jämföra medarbetarna med verktyg, är det en av orsakerna till att jag vill att mina
medarbetare ska må bra. Det är att vårda sina verktyg, så att de håller länge.

Den tredje och sista faktorn rör ens förmåga att använda verktygen. En bra ledare kan få ut mycket mer av sina medarbetare, exempelvis genom att inspirera. Men för att man över huvud taget ska kunna komma till de här tre faktorerna måste man göra något som mina bröder har lärt mig: man måste lära känna sina verktyg. Man kan förstöra borrmaskinen om man inte vet hur den fungerar. Ju mer man arbetar med det, desto lättare är det att ta reda på vilka redskap man har, vilket skick de är i och att veta hur man ska hantera dem för att få ut det mesta av dem.

Där slutar liknelsen – mina verktyg är trots allt människor!